Obecnie wiele osób wybiera wielokolorowe, dekoracyjne wypieki. W cukiernictwie wykorzystywane są wszystkie możliwe barwy, a ich połączenia bywają bardzo oryginalne. Aby osiągnąć taki efekt i nadać swoim deserom nasycone i żywe odcienie, konieczne jest skorzystanie ze specjalnie przeznaczonych do tego produktów. Przekonaj się, jak najlepiej używać barwników spożywczych do przygotowywania rozmaitych słodkości.
Czym dokładnie są barwniki spożywcze i do czego służą?
Na początku warto dowiedzieć się, czym właściwie są barwniki spożywcze. To specjalne, jadalne i bezpieczne produkty służące do barwienia danej masy na określony kolor. Nie mają one smaku czy zapachu, nie wpływają zatem na te właściwości przygotowywanego deseru. Stosuje się je w przypadku tortów, ciast, babeczek, ciastek, lodów, kremów maślanych, czekolady, masy cukrowej i wielu innych wyrobów. To dzięki nim uzyskasz na przykład różowy biszkopt, niebieską polewę czy pomarańczowy krem.
Różne rodzaje barwników spożywczych
Warto pamiętać o tym, że barwniki spożywcze dostępne są nie tylko w rozmaitych kolorach, ale też w różnych formach. Możesz zaopatrzyć się zatem w wyroby w proszku, żelu i w płynie, rozpuszczają się w wodzie, alkoholu i tłuszczu. W związku z tym konieczne jest ich właściwe dobranie do przygotowywanego deseru. Na przykład do czekolady czy masła kakaowego wybierz raczej te artykuły, które będą rozpuszczalne w tłuszczach. Dzięki temu nie wpłyną one też negatywnie na konsystencję danego deseru, na przykład nie sprawią, że stanie się zbyt sucha lub rozwodniona.
Jak używa się barwników spożywczych?
Korzystanie ze wszystkich barwników spożywczych jest bardzo proste. Po wyborze odpowiedniego produktu należy zacząć stopniowo dodawać go do deseru w niewielkich ilościach. To pozwoli na kontrolowanie koloru i jego ewentualne modyfikacje. Im więcej barwnika dodasz na przykład do masy czy kremu, tym intensywniejszy odcień uzyskasz. Zaczynając od małych porcji, możesz precyzyjnie określić, czy dany ton wymaga jeszcze wzmocnienia.
Jakie akcesoria są potrzebne do korzystania z barwników spożywczych?
Nie potrzebujesz specjalnych narzędzi do pracy z takimi produktami. Warto jednak mieć pod ręką rękawiczki jednorazowe, by uniknąć zabarwienia skóry. Przydadzą się też na przykład miarki, szpatułki czy łyżeczki, dzięki czemu ich aplikowanie będzie łatwiejsze, szybsze i bardziej precyzyjne. Jeśli chcesz rozpylać dany kolor na powierzchni ciasta, to potrzebny Ci będzie również aerograf cukierniczy.
Gdzie można zaopatrzyć się w barwniki spożywcze?
Dobrej jakości barwniki spożywcze to świetny sposób na to, by w prosty sposób wyczarować magiczne i kolorowe desery. Obecnie na rynku dostępne jest wiele wersji tego produktu, ale warto wybierać z oferty sprawdzonych sklepów znanych w branży cukierniczej. Nie czekaj i sprawdź barwniki spożywcze na torcik.net, by już dziś zacząć przygodę z wielobarwnymi i bajkowymi wypiekami, które będą zarówno pyszne, jak i wyjątkowo ozdobne.