Obecnie w cukiernictwie dostępne są rozmaite dekoracje i sposoby ozdabiania tortów, ciast i innych smacznych deserów. Jednym z nich jest masa cukrowa, która charakteryzuje się niezwykłą wszechstronnością i pozwala na przygotowanie z niej wielu ciekawych propozycji ozdób. Wymaga jednak ona odpowiedniego traktowania, by pokazała w pełni swój potencjał. Dowiedz się, jak powinna być ona poprawnie stosowana.
Czym jest masa cukrowa?
Na początku warto zrozumieć, czym właściwie jest tak znana i chętnie wykorzystywana masa cukrowa i czemu zawdzięcza swoją popularność. To bardzo plastyczny i jadalny wyrób, który można swobodnie formować, łączyć i barwić. Składa się ona głównie z cukru pudru, który odpowiada za jej słodki smak. Jej właściwości sprawiają, że bez trudu da się z niej ulepić dowolne elementy i umieścić na deserze, jest ona bowiem całkowicie bezpieczna. To właśnie te cechy sprawiły, że masa podbiła liczne cukiernie i na stałe rozgościła się na ciastach, tortach czy babeczkach.
Gdzie wykorzystuje się zazwyczaj masę cukrową?
Oczywiście masa cukrowa przede wszystkim – jak sama nazwa wskazuje – wykorzystywana jest w cukiernictwie, w rozmaitych cukierniach czy pracowniach wykonujących dekoracyjne wypieki. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie. Można z niej lepić piękne figurki, rośliny, zabawki czy inne elementy ozdobne, ale też bywa stosowana do obkładania tortu. Warto jednak pamiętać o tym, że do realizacji każdego z tych celów potrzebne będą inne produkty. Masy cukrowe zdecydowanie różnią się bowiem między sobą swoimi właściwościami.
Co musisz wiedzieć o stosowaniu masy cukrowej? Praktyczne porady
Jeśli marzysz o przepięknych figurkach zdobiących wierzch Twojego tortu lub zależy Ci na uzyskaniu wspaniałego, idealnie gładkiego ciasta, to masa cukrowa, taka jak ta dostępna tutaj: https://torcik.net/sklep/masa-cukrowa/, jest odpowiedzią na Twoje potrzeby. Jednak by móc wyczarować takie przysmaki, konieczne jest odpowiednie przygotowanie. Najlepiej zacząć je od zgromadzenia niezbędnych akcesoriów, takich jak noże, wałki, foremki czy też inne narzędzia niezbędne do działania z lukrem plastycznym.
Jednak samo wyposażenie to nie wszystko. Istotna jest też wiedza o pracy z masą cukrową. Na początku warto posypać blat cukrem pudrem, aby lukier nie przywarł do niego podczas wałkowania, jeśli chcesz obłożyć nim potem tort. W przypadku figurek konieczne jest zaopatrzenie się też w specjalny klej, który pozwoli łączyć ze sobą ich poszczególne elementy. Jeśli chcesz uniknąć pękania masy cukrowej i jej schnięcia, to dodaj do niej nieco glukozy lub gliceryny spożywczej.
Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w masę cukrową i inne artykuły cukiernicze?
Podstawą udanej pracy z masą cukrową jest przede wszystkim zaopatrzenie się w wyroby dobrej jakości. W wysokiej klasy lukier plastyczny wyposażysz się w sprawdzonych sklepach cukierniczych, takich jak na przykład Torcik: https://torcik.net/. Odkryjesz tam artykuły od znanych marek, które pozwolą Ci wykonać przepiękne figurki czy obłożyć tort. Przekonaj się, że poprawne stosowanie masy cukrowej jest naprawdę proste.