fbpx

Jagodzianki drożdżowe

Sama nie wiedziałam, czy nazwać ten przepis jagodziankami, jak przygotowałam je z borówek. Może warto je nazwać borówkanki? Haha. W każdym bądź razie są pyszne i pulchniutkie. Polałam je likierem zrobiony z ksylitolu. SKŁADNIKI: Ciasto: ▪ 2,5 szkl mąki pszennej ▪ 1...

Tort ze świnką peppą

Torty to ciasta, które tworzę zawsze dwa dni. Najpierw podstawa biszkopt + masa, a później dip + dekoracja. Mam niesamowcie dużo frajdy przy tworzeniu tortów. Wciąż się uczę. Moim wyzwaniem jest tynk i dip, dlatego dziele się w poście moimi doświadczeniami, które...

Bułeczki drożdżowe – mega puszyste

Kolejny drożdżowy wypiek, który sprawi, że zakocha się w nim cała rodzina. Bułeczki są puszyste, delikatne i bardzoooo pyszne. Robię je bardzo często na śniadanie lub kolację, świetnie sprawdzą się również przygotowane na grilla. SKŁADNIKI: ▪ 3 szkl mąki pszennej typ....

Sałatka warstwowa z tofu

Sałatka warstwowa z tofu. Pewnie znasz tę sałatkę w wersji z kurczakiem. Ja zamieniłam kurczaka na naturalne tofu, które zamarynowałam w przyprawie do gyrosu. Dla mnie bombastyczne połączenie. Od tej sałatki mogą śmiało zacząć osoby przygodę z tofu, ponieważ ona...

OSTATNIE WPISY

Chleb domowa piekarnia – Piotr Kucharski

Chleb domowa piekarnia – Piotr Kucharski

Szukałam książki, która będzie moją biblią domowego chleba. Książka, która krok po kroku pokaże mi jak wykonać prawidłowo zakwas, jak dobierać mąki do wypieków. Książka, która będzie napisana prostym językiem. Uwielbiam książki, które zaczynają się jakąś historią,...

czytaj dalej
Seler naciowy – dlaczego warto go pić?

Seler naciowy – dlaczego warto go pić?

Seler naciowy - warzywo, które zawsze unikałam na sklepowych półkach. Miałam przekonanie, że to zwykły badyl na którego przyszedł nowy trend. Oczywiście kupowałam go od czasu do czasu, bo przecież dobrze wygląda w rosole, ale żeby zagościł u nas na dłużej - nie było...

czytaj dalej
Sałatka grecka – taka jak w Grecji

Sałatka grecka – taka jak w Grecji

Sałatka grecka - warzywa połączone z aromatycznymi ziołami i słonym serem feta. Kolory tej sałątki sprawiają, że każdy na niej zawiesi oko. Prosta i szybka do wykonania. W Polsce zauważam, że warzywa do tej sałatki kroimy drobno w kosteczkę, a w Grecji robią się ją z...

czytaj dalej
Lekkie ciasto z truskawkami i ksylitolem

Lekkie ciasto z truskawkami i ksylitolem

Truskawki to taki owoc, który sprawia, że na sam jego widok buzia się śmieje. Uwielbiam je za smak, kolor i możliwości, które daje w kuchni. Przedstawiam Ci lekkie, puszyste ciasto - bardzo proste. W przepisie podałam 0,5 szkl ksylitolu, jeżeli preferujesz słodsze...

czytaj dalej
Chleb pszenny z garnka

Chleb pszenny z garnka

  Chleb pszenny z garnka. Ten przepis chodził za mną już od dawna, bardzo często był mi polecany, kiedy wspomniałam o chlebie z ziarnami. Wychodziłam z założenia, że muszę mieć specjalny garnek,  wtedy dopiero mi przepis wyjdzie… Czas mijał. Przepis gdzieś mi się...

czytaj dalej
Bułki pszenne – proste i pyszne

Bułki pszenne – proste i pyszne

Bułki pszenne to znakomita alternatywa, kiedy zabraknie w Twoim domu pieczywa, a akurat masz drożdże i mąkę w domu. Nie wiem jak Ty, ale u mnie drożdże, mąką, jajka, olej to taka podstawa, którą zawsze staram się mieć. Wiele przepisów już przetestowałam na bułki,...

czytaj dalej

WARZYWA

PORADY

Seler naciowy – dlaczego warto go pić?

Seler naciowy – dlaczego warto go pić?

Seler naciowy - warzywo, które zawsze unikałam na sklepowych półkach. Miałam przekonanie, że to zwykły badyl na którego przyszedł nowy trend. Oczywiście kupowałam go od czasu do czasu, bo przecież dobrze wygląda w rosole, ale żeby zagościł u nas na dłużej - nie było...

Rzodkiewka – jak ją przechowywać?

Rzodkiewka – jak ją przechowywać?

Rzodkiewka - zwana królową nowalijek. Mała, zgrabna i pięknego koloru powoduje, że w okresie wiosny mamy ją bardzo często na swoich kanapach. Uważam, że mimo swojego pięknego koloru jest niedocenianym warzywem.  Od tysięcy lat znane są jej właściwości zdrowotne i...

NEWSLETTER

KONTAKT

11 + 12 =

Zdjęcia oraz treści na stronie www.myfoodzaneta.pl są własnością właścicielki bloga. Wszelkie prawa są zastrzeżone.