Podróżując po Trójmieście i próbując rybnych potraw, natkneliśmy się na przepyszne i proste danie: łosoś na placku ziemniaczanym ze szpinakiem i świeżym koperkiem! Prostota tej potrawy jest zachwycająca, a całość tworzy mega oryginane danie! Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jej w domu i zmodyfikowała pod swoje kubki smakowe!
Danie znajdziesz w Tawernie Orłowskiej w Gdyni Orłowo.
Moja wersja poniżej.
SKŁADNIKI:
▪ 300 g łososia
▪ świeży koperek pęczek
▪ 300 g szpinaku [może być mrożony]
▪ 2 ząbki czosnku
▪ masło
▪ sól, pieprz cytrynowy
PLACKI ZIEMNIACZANE:
▪ 0,5 kg ziemniaków
▪ 1 jajko
▪ 3 łyżki m.pszennej
▪ 1 cebula
▪ 2 ząbki czosnku
▪ sól, pieprz
▪ olej do smażenia
PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki, cebulę, czosnek obierz, przepuść przez maszynkę do robienia placów lub zetrzyj na tarce, dodaj jajka, sól, pieprz, mąkę i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju.
SZPINAK
Rozpuść masło, dodaj szpinak i czosnek. Podsmaż ok 10 minut.
ŁOSOŚ
Łososia umyj i odsącz z wody. Natnij w 3-4 miejscach, posól. W nacięte miejsce nałóż plasterki masła, posyp pieprzem cytrynowym oraz pokrojonym świeżym koperkiem. Piec w piekarniku ok 20 min 180 stopni.
UKŁADANIE NA TALERZU:
Placek – świeży koperek – szpinak – łosoś






