fbpx

Podróżując po Trójmieście i próbując rybnych potraw, natkneliśmy się na przepyszne i proste danie: łosoś na placku ziemniaczanym ze szpinakiem i świeżym koperkiem! Prostota tej potrawy jest zachwycająca, a całość tworzy mega oryginane danie! Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jej w domu i zmodyfikowała pod swoje kubki smakowe!
Danie znajdziesz w Tawernie Orłowskiej w Gdyni Orłowo.

Moja wersja poniżej.

SKŁADNIKI:

▪ 300 g łososia

▪ świeży koperek pęczek

▪ 300 g szpinaku [może być mrożony]

▪ 2 ząbki czosnku

▪ masło 

▪ sól, pieprz cytrynowy

PLACKI ZIEMNIACZANE:

▪ 0,5 kg ziemniaków

▪ 1 jajko

▪ 3 łyżki m.pszennej

▪ 1 cebula

▪ 2 ząbki czosnku

▪ sól, pieprz

▪ olej do smażenia

PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki, cebulę, czosnek obierz, przepuść przez maszynkę do robienia placów lub zetrzyj na tarce, dodaj jajka, sól, pieprz, mąkę i wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju.

SZPINAK
Rozpuść masło, dodaj szpinak i czosnek. Podsmaż ok 10 minut.

ŁOSOŚ
Łososia umyj i odsącz z wody. Natnij w 3-4 miejscach, posól. W nacięte miejsce nałóż plasterki masła, posyp pieprzem cytrynowym oraz pokrojonym świeżym koperkiem. Piec w piekarniku ok 20 min 180 stopni.

UKŁADANIE NA TALERZU:
Placek – świeży koperek – szpinak – łosoś