fbpx

Banalnie prosty, szybki tort! Idealny na każdą okazję. Czekolada z kakao bardzomocno przypominają mi smaki z dzieciństwa, kiedy dopiero czekolady wchodziły do sklepów i można je było rozpuszczać. Zazwyczaj posypana była kolorową posypką.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
▪ 5 jajka
▪ 1 szkl cukru drobnego
▪ 1 szklanka mąki pszennej
▪ szczypta soli
▪ 3 łyżki kakao

NASĄCZENIE:
▪ 150 ml wody
▪ 4 łyżki soku z cytryny [można pominąć]
▪  2 łyżki cukru /  1 łyżka ksylitolu

PIANKA MALINOWA:
▪  330 ml śmietany
▪  1 galaretka malinowa rozpuszczona w 200 ml wody

POLEWA CZEKOLADOWA:
▪ 150 g masła
▪ 3 łyżki cukru pudru
▪ 3 łyżki kakao
▪ 3 łyżki wody

DODATKOWO:
▪ maliny dekoracja – mogą być mrożone
▪ truskawki na dekorację
▪ 235 g konfitury wiśniowej.

BISZKOPT:
1. Rozdziel białko od żółtka.
2. Białko ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach.
3. Do ubitych sztywno białek dodawaj stopniowo cukier. Ważne jest, aby nie wrzucać całego cukru naraz.
4. Do ubitej masy dodaj kolejno żółtka.
5. Przestań ubijać masę, dodawaj stopniowo mąkę i kakao. Wymieszaj ręcznie lub na bardzo niskich obrotach. Biszkopt wylej na blachę – 20 cm
6. Piec 180 stopni – ok 20-30 min [do suchego patyczka]
7. Upieczony biszkopt podziel na 2 równe części. Dolną część biszkoptu nasącz i posmaruj konfiturą i na nią wyłóż piankę malinową.

PIANKA MALINOWA:
1. Galaretkę rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
2. Śmietanę ubij na najwyższych obrotach.
3. Do masy dodaj tężejącą galaretkę.
4. Piankę wyłóż na dolny biszkopt i przykryj drugą częścią biszkoptu.

POLEWA CZEKOLADOWA:
1. Wszystkie składniki włóż do garnuszka i lekko podgrzej. NIE GOTUJ!
Składniki zaczną się ze sobą łączyć, tworząc jednolitą polewę.
2. Czekoladę wylej na ciasto, udekoruj. Włóż ciasto do lodówki.

 

 

CZAS : 20 - 30 min

180 stopni

Tortownica lub rant 20 cm