Zielone ciasto szpinakowe zawsze robi furorę. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze bardzo dobrze smakuje. Dzisiaj u mnie wersja wegańska, której sama byłam ciekawa. Uwilebiam bitą śmiętanę pod każdą postacią, kocham ją miłością wielką i nie wyobrażałam sobie, że mogłabym znaleźć zamiennik na jej miejsce.
SKŁADNIKI:
▪ 700 g mąki pszennej
▪ 25 g świeżych drożdży
▪ 100 g rozpuszczonego masła
▪ 300 ml mleka [100 ml – rozczyn 200ml – ciasto]
▪ 4 żółtka [ białko wykorzystaj do posmarowania rogalików]
▪ 5 łyżek cukru pudru [1 łyżeczka do rozczynu]
▪ szczypta soli
DODATKOWE SKŁADNIKI:
▪ marmolada,
▪ jajko do posmarowania,
▪ cukier puder do posypania,
Dodatkowo przygotuj:
▪ blacha duża,
▪ mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta, (jeżeli nie masz, ciasto wyrób ręcznie)
▪ pędzel do smarowania jajkiem,
1.Przygotuj rozczyn: 100 ml mleka lekko podgrzej, dodaj szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru + drożdże. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 min.
2.Masło rozpuść i pozostaw do wyrośnięcia.
3.Pozostałe składniki przygotuj w misce i połącz z masłem i z drożdżowym rozczynem. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
4.Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich kulę. Każdą kulkę rozwałkuj w kształcie okręgu (średnica 38 cm) i podziel na 8 części. Na każdą część wyłóż łyżeczkę marmolady i zawiń.
5.Rogaliki wyłóż na blachę, posmaruj białkiem.
6. Piec 180 stopni góra|dół – 20 – 25 minut lub do zarumienienia.


