fbpx

Bułki pszenne to najlepszy sposób na dobre i świeże śniadanie. Chrupiąca skórka, pyszny smak i zapach sprawia, że domownicy siadają szybciej przy stole. Przedziałek bułki, który nazwałam sexi to efekt końcowy poszukiwania sposobu, aby był taki jak w piekarni. Zaczęłam od ostrego noża, kończąc na żyletce. Robiłam wiele testów, ale zawsze przedziałek chował się w czasie wypiekania. Znalazłam w końcu sposób! Wystarczy w przedziałek dodać odrobinę masła. Włala!

SKŁADNIKI:

▪ ok 550-600 g mąki pszennej
▪ 2 łyżeczka cukru (1 do rozczynu)
▪ 1 łyżeczka soli (szczypta do rozczynu)
▪ 150 ml letniego mleka (może być roślinne)
▪ 150 ml wody
▪ 30 g rozpuszczonego masła
▪ 7 g – drożdży suchych lub 25 g świeżych
▪ 10 g masła do przedziałku

Dodatkowo przygotuj:

▪ blacha duża,
▪ mikser z końcówkami do wyrabiania ciasta, (jeżeli nie masz, ciasto wyrób ręcznie)
▪ nóż do cięcia ciasta drożdżowego | żyletka | ostry nóż,

1. Przygotuj rozczyn:
SUCHE DROŻDŻE:połącz letnie mleko z wodą, suche drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczypta soli. Odstaw do połączenia na 30 min.
ŚWIEŻE DROŻDŻE: 100 ml mleka lekko podgrzej i rozpuść drożdże, dodaj szczyptę soli, 1 łyżeczkę cukru (wodę, resztę mleka i cukier dodaj w pkt trzecim) Odstaw do wyrośnięcia na 30 min.

2. Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
3. Pozostałe składniki przygotuj w misce.
4. Wystudzone masło wlej do przygotowanych wcześniej składników wraz z rozczynem. Wymieszaj.
5. Połączone ciasto ugniataj jeszcze przez chwilę. Połącz je do jednolitej masy. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min.
6. Z wyrośniętego ciasta uformuj wałek i podziel na 9 równych części. Uformuj bułeczki. Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na 20 min.
7. Włącz piekarnik 200 stopni.
8. Nożem do cięcia zrób przedziałek. W przedziałek wsadź pasek z masła. Włóż do piekarnika.
9. Piec 200 stopni ok 20 min lub do zarumienienia.

Piec 200° / 20 – 25 min

 

Do przepisu możesz wykorzystać mąkę typu 750 – mąka preferowana do wypieków chlebowych, nie jest to warunek konieczny.

CZAS : 20 min - 25 min

180 stopni

Duża blacha