fbpx

Spontanicznowść w tym roku doskonale mi wychodzi, najpierw wyzwanie #1sokdziennie, później #zdroweczwartki a teraz przepisz, który zaraz pewnie zapiszesz. Chcialam bardzo przygotować ciasto od MrFit, ale okazało się że nie miałam jednego ważnego składniku, więc odpuściłam. Ze względu natomiast, na to że chciałam coś przygotować wymyśliłam ciacho ze składników, które miałam w domu. W końcowym efekcie wyszedł Maxi King – fit ciasto.

Ciasto przygotuj najlepiej dzień wcześniej.

Tortownica: 20 cm 

SKŁADNIKI:

SPÓD:

▪ 120 g daktyli namoczonych
▪ 50 g wiórków kokosowych
▪ 110 g mieszanki z orzechów laskowych i migdałów łuskanych.
▪ opcjonalnie ciut wody z daktyli

▪ 4 łyżki masła orzechowego, wyłożyć na przygotowany spód

MASA:

▪ 250 g sera twarogowego
▪ 300 g jogurtu naturalnego
▪ 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu
▪ 3 łyżki masła orzechowego
▪ 2 łyżki musu kokosowego
▪ 3 łyżki mleka w proszku / odżywki białkowej
▪ 10 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml gorącej wody

POLEWA:

▪ 100 g czekolady gorzkiej
▪ 4-5 łyżek mleczka kokosowego [wymieszane mleczko]

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min. Po 10 min. zblenduj na gładką masę. W między czasie wiórki i orzechy zmiel i połącz z zblendowanymi daktylami. Wyłóż na spód blachy [średnica 20 cm]
    Wodę z daktyli użyj tylko wtedy, kiedy masa będzie za sypka.
  2. Wyłożony spód posmaruj na środku masłem orzechowym.
  3. Żelatynę rozpuść i zostaw do wystygnięcia.
  4. Pozostałe składniki zblenduj i dodaj wystudzoną żelatynę, dobrze wymieszaj. Wylej masę na spód.Na tym etapie możesz ciasto włożyć do lodówki na całą noc i czekoladę zrobić na drugi dzień. Możesz również włożyć masę na 3-4h. Preferuje pierwsze rozwiązanie.
  5. W kąpieli wodnej podgrzej mleczko kokosowe i czekoladę. Czekoladę wylej na ciasto. Wstaw do lodówki.

Możesz pominąć masło mus kokosowy.
Po wystawieniu ciasta z lodówki odczekaj chwilę, aż masa czekoladowa dojdzie do temperatury pokojowej – lepiej się kroi.

CZAS : 40 min - 1h

bez pieczenia

Tortownica 20 cm