fbpx

Fit ciasta, ciasta bez cukru, zdrowe ciasta zwał jak zwał. W każdym bądź razie to nadal są słodkie ciasta, zmienia im się tylko kaloryczność. Postanowiłam w tym roku jeszcze mocniej skupić się na tego typu wypiekach, przepisach na ciasto bez pieczenia. Uwielbiam słodkie, czekoladę najbardziej i nie zamierzam z tego zrezygnować, uważam, że jak jest przygotowane z jakościowych produktów to nic się nie stanie jak zjem sobie taki wypiek raz na jakiś czas.  Zaczęłam od bounty z kaszy jaglanej, tylko dlatego że miałam dużo wiórków kokosowych w swojej szufladzie. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto wyszło na prawdę dobre!

Miałam obawy co do spodu, o tyle ile razy przygotowywałam podobny spód to się rozpadał. Ten był w całości. 

Ciasto przygotuj najlepiej dzień wcześniej. Nie jest to konieczne, ale im dłużej poleży w lodówce tym lepiej dla masy z kaszy jaglanej.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

▪ 100 g daktyli namoczonych 

▪ 80 g wiórków kokosowych

▪ 80 g orzechów, np. włoskie, laskowe

▪ ½ łyżki kakao

▪ opcjonalnie ciut wody z daktyli

MASA:

▪ 180 g kaszy jaglanej

▪ 1 l mleka roślinnego [kokosowe, ryżowe, sojowe]

▪ 75 g wiórków kokosowych

▪ 4 łyżki ksylitolu, erytrytolu

▪ 1 łyżka soku z cytryny

▪ szczypta soli

 

POLEWA:

▪ 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

▪ 1 łyżka oleju kokosowego, masła

▪ 2 – 3 łyżki mleka – opcjonalnie 

▪ chipsy kokosowe lub wiórki kokosowe do ozdoby

 

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 min. Po 10 min. zblenduj na gładką masę. W między czasie wiórki i orzechy zmiel i połącz z zblendowanymi daktylami. Wyłóż na spód blachy [średnica 20cm]
2. Kaszę opłucz najpierw wrzątkiem, później zimną wodą. Jeśli masz kaszę jaglaną pakowaną w woreczku to pomiń płuczenie, wyciągnij kaszę z woreczków, połącz z wiórkami i resztą składników, zalej mlekiem. Gotuj wszystko ok 15-20 min. na małym ogniu [kasza nie wchłonie całego płynu] następnie masę zblenduj do gładkiej masy, wylej na spód. Pozostaw do wystygnięcia, wystudzone przechowuj w lodówce – najlepiej na całą noc.
3.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, łącząc ją z tłuszczem. Wylej na masę, udekoruj wiórkami lub chipsami kokosowymi.

Przepis od Paula

 

MOJA RADA: Dodaj do masy mus kokosowy, podkreśli smak. Do masy możesz również dodać ziarnka z laski wanilii.

CZAS : 40 min

BEZ PIECZENIA

Tortownica 22 cm