fbpx

Sama nie wiedziałam, czy nazwać ten przepis jagodziankami, jak przygotowałam je z borówek. Może warto je nazwać borówkanki? Haha. W każdym bądź razie są pyszne i pulchniutkie. Polałam je likierem zrobiony z ksylitolu.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

▪ 2,5 szkl mąki pszennej
▪ 1 łyżeczka cukru ( do rozczynu)
▪ szczypta soli
▪ 250 ml mleka (może być roślinne)
▪ 80 g rozpuszczonego masła
▪ 25 g drożdży
▪ 2 jajka (1 do ciasta, drugie do posmarowania)
▪ pół szkl cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu

Nadzienie: 

▪ 200 g jagód lub borówek amerykańskich
▪ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 3 łyżki cukru  lub 1,5 łyżki ksylitolu 

 1.Przygotuj rozczyn: letnie mleko, drożdże, cukier, szczypta soli. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
2.Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
3.Pozostałe składniki (oprócz 1 jajka do smarowania) przygotuj w misce.
4.Wystudzone masło wlej do przygotowanych wcześniej składników wraz z rozczynem. Wymieszaj.
5.Połączone ciasto ugniataj jeszcze przez chwilę. Połącz je do jednolitej masy. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min.
6. Owoce posyp mąką i cukrem.
7. Z wyrośniętego ciasta uformuj wałek i podziel na 12 równych części. Jedna bułeczka – 60 g. Z każdej części uformuj kulę, następnie ją rozpłaszcz i wyłóż owoce. Sklej dobrze ciasto i wyłóż na blachę.
8.Włącz piekarnik 180 stopni.
9.Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem
10.Piec 180 stopni ok 20 min.

 

Bułeczki wyłóż na blachę łączeniem do dołu.  Owoce mogą być mrożone.
Jagodzianki polej cukrem lukrem.

CZAS : ok 20 - 30 min

180 stopni

Blacha kwadratowa