fbpx

Torty to ciasta, które tworzę zawsze dwa dni. Najpierw podstawa biszkopt + masa, a później dip + dekoracja. Mam niesamowcie dużo frajdy przy tworzeniu tortów. Wciąż się uczę. Moim wyzwaniem jest tynk i dip, dlatego dziele się w poście moimi doświadczeniami, które uratowały mi nie raz, nie dwa tort 😉

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

5 jajka
1 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli

1. Rozdziel białko od żółtka.
2. Białko ubij ze szczyptą soli na wysokich obrotach.
3. Do ubitych sztywno białek dodawaj stopniowo cukier. Ważne jest, aby nie wrzucać całego cukru naraz.
4. Do ubitej masy dodaj kolejno żółtka.
5. Przestań ubijać masę, dodawaj stopniowo mąkę. Wymieszaj ręcznie lub na bardzo niskich obrotach.
6. Piec 180 stopni – ok 30 min (w rancie 18 cm piekę biszkopt ok 40 min lub dłużej – do tzw. suchego patyczka)
7. Upieczony biszkopt podziel na 3 równe części. Nasącz cytrynowym płynem.

NASĄCZENIE:

▪ 150 ml wody
▪ 4 łyżki soku z cytryny
▪  2 łyżki cukru /  1 łyżka ksylitolu

MASA TRUSKAWKOWA i OREO:

▪  250 g mascarpone
▪  330 ml śmietany
▪  1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 200 ml wody
▪  4 ciastka oreo
▪  świeże truskawki

1. Galaretkę rozpuść i pozostaw do wystygnięcia.
2. Śmietanę ubij, do ubitej śmietany dodaj mascarpone.
3. Ciastka oreo: oddziel masę od ciastek, ciastka rozkrusz.
4. Truskawki umyj i pokrój na 4 części.
5. Do masy dodaj tężejącą galaretkę. Podziel na dwie części.
6. Do jednej części wrzuć truskawki lekko wymieszaj, do drugiej pokruszone ciastka oreo + oddzieloną masę z ciastek. 

TYNK:

▪ 250 g mascarpone w temp pokojowej
▪ 150 g miękkiego masła
▪ 50 g cukru pudru / 25 g cukru pudru z ksylitolu

1. Masło z cukrem pudrem ubij na puszystą masę.
2. Następnie dodaj mascarpone. Ubijaj na wysokich obrotach.

! Jeżeli masa zacznie Ci się ścinać, lekko ją podgrzej w kąpieli wodnej.
Być może podczas podgrzewania zacznie się odłączać woda z mascarpone i będziesz myślała, że masa jest zepsuta. Nie jest, lekko podgrzaną masę zmiksuj na jednolitą masę.

DIP RÓŻOWY:

▪  pół tabliczki białej czekolady
▪  1 łyżka śmietany
▪  barwnik różowy

1. Przygotuj kąpiel wodną: Garnek wody a na nim miska, gdzie rozpuścisz czekoladę.
2. W misce podgrzej lekko śmietanę i dorzuć czekoladę. Rozpuść.
3. Dodaj barwnik.

! Bardzo ważna jest konsystencja dipu, jeżeli będzie za rzadka dip będzie spływał po torcie, a on ma się zatrzymać przed lub do połowy. Jeżeli dip będzie za gęsty dodaj łyżeczkę śmietany, jeżeli będzie za rzadko dodaj kolejne kostki czekolady. Dużo zależy również od samej jakości białej czekolady.

DEKORACJA:

▪ truskawki
▪ maliny
▪ borówki amerykańskie
▪ koraliki białe
▪ pyłek złoty
▪ wydrukowane i zalaminowane postacie świnki peppy

ZŁOŻENIE:

1. W rancie układam od dołu:
▪  biszkopt
▪  masa oreo
▪  biszkopt
▪  masa truskawkowa

Pozostawiam taki biszkopt na noc w lodówce.

2. Przygotowuję tynk. Pierwszą warstwę nakładam bardzo cienko. Wykorzystuję do tego małą szpatułkę, a później łopatką usuwam nadmiar tynku. Pozostawiam na 15 min. w lodówce.

Po 15 minutach powtarzam czynność, uzupełniając prześwity.

Kiedy wykorzystam cały tynk lub uznam, że nia ma prześwitów, pozostawiam tort ponownie w lodówce.

3. Przygotowuję dip wraz z owocami i innymi dekoracjami.

! Ważne jest, aby owoce były suche i pokrojone. Nakładając dip od razu nakładaj owoce, robiąc to delikatnie.
Jeżeli dip nie będzie miał odpowiedniej konsystencji, mogą zlecieć owoce z tortu. Nie lej dipu na cały tort od razu, rób to kawałek po kawałku, może się zdarzyć, że dip Ci za szybko wystygnie i nie przykleją się owoce.

4. Przygotowane wcześniej dekoracje dodaj do owoców wraz ze świnką peppą. Tort schowaj do lodówki, wyciągnij przed podaniem.

CZAS : 40 min - 1h

180 stopni

Rant - 18 cm