Sałatka warstwowa z tofu. Pewnie znasz tę sałatkę w wersji z kurczakiem. Ja zamieniłam kurczaka na naturalne tofu, które zamarynowałam w przyprawie do gyrosu. Dla mnie bombastyczne połączenie. Od tej sałatki mogą śmiało zacząć osoby przygodę z tofu, ponieważ ona smakowo nie wiele się różni od wersji z mięsem. Sałatkę przygotowuję dzień wcześniej, ponieważ uwielbiam soki, które wychodzą z warzyw. Nie solę jej, ale to nie oznacza, że Ty jej nie musisz solić. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do obiadu, kolacji.
SKŁADNIKI:
▪ 1 kapusta pekińska
▪ 1 papryka czerwona duża
▪ 1 ogórek zielony duży
▪ 1 mała puszka kukurydzy
▪ 2 opakowania tofu naturalnego (= 500g)
▪ olej kokosowy – do podsmażenia tofu
▪ majonez wegański lub zwykły
▪ ketchup łagodny
▪ przyprawa do kurczaka / gyrosa
▪ szczypta soli
1.Warzywa umyj.
- Tofu pokrój na mniejszą kostkę, przypraw przyprawą do kurczaka. Zostaw na noc – możesz ten element pominąć. Zamarynowane tofu lepiej smakuje.
- Tofu podsmaż, odstaw do wystygnięcia.
- Kapustę pekińską poszatkuj, ogórek pokrój w cienkie ćwiartki, paprykę w drobna kostkę. Kukurydzę odsącz z wody.
- Przygotuj miskę w której będziesz układać warstwy:
- a) kapusta pekińska
- b) 2 łyżki majonezu + ketchup
- c) warstwa tofu
- d) papryka
- e) 2 łyżki majonezu + ketchup
- f) kukurydza
- g) kapusta pekińska
- Przygotowaną sałatkę wstaw do lodówki. Możesz posolić warzywa. Ja pomijam ten krok, ponieważ uwielbiam tę sałatkę jak puszcza swoje soki naturalne, dlatego też bardzo często przygotowuję ją dzień wcześniej.
- Udekoruj tak jak masz ochotę. Czasem gałązka pietruszki wystarczy.

