fbpx

Rogaliczki drożdżowe bez nadzienia to pyszne, delikatne, pulchne śniadanie, które kusi swoim zapachem i smakiem. Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia, które Wam zostawiam nie są mega apetyczne, ale to tylko dlatego, że mój zespół RODZINA niestety nie dał mi szans, na wykonanie apetycznych zdjęć. To dowód też na to, że są tak dobre i szybko schodzą. 

SKŁADNIKI:

▪ 3 szklanki mąki pszennej
▪ 3 łyżeczki cukru 
▪ 1 łyżeczka soli 
▪ 1 i ½ szkl mleka (może być roślinne)
▪ 3 łyżki oleju 
▪ 25 g drożdży 
▪ ziarna: mak, sezam biały – czarny, siemię lniane, pokruszone pestki dyni
▪ 1 jajko – do posmarowania

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki, jeśli ciasto będzie się kleić dosyp mąkę. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min.
    2. Wyrośnięcie ciasto ugniataj jeszcze przez chwilę.
    3. Ugniecione ciasto podziel na 2 części.
    4. Z każdej części uformuj koło (możesz użyć to do tego dużego talerza, aby oba kawałki były równe)
    5. Podziel ciasto na 8 części i z każdej z nich uformuj rogaliczka.
    6. Formowanie rogalika – zacznij zwijać ciasto od szerszej części ciasta do węższej. Uformowanego rogalika wyłóż na blachę (węższą część ciasta schowaj pod spód rogalika, aby w czasie pieczenia nie rozwinął się rogalik)
    7. Uformowane rogaliki pozostaw jeszcze na 20 min. do wyrośnięcia.
    8. Następnie posmaruj rogaliki jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami.
    9. Piec w 180 stopniach / ok 20-30  min. 

Olej możesz zamienić na masło. Nie rób tego przepisu późnym wieczorem, ponieważ rogaliczki są tak pyszne, że nie da się od nich odciągnąć.

CZAS : 20 min - 30 min

180 stopni

Blaszka duża