fbpx

Szukałam książki, która będzie moją biblią domowego chleba. Książka, która krok po kroku pokaże mi jak wykonać prawidłowo zakwas, jak dobierać mąki do wypieków. Książka, która będzie napisana prostym językiem.

Uwielbiam książki, które zaczynają się jakąś historią, wspomnieniem.
Jestem w stanie sobie wtedy wyobrazić w jakich czasach żył autor. Wprowadzając mnie w świat teraźniejszy. Uwielbiam takie historie.
A w taki właśnie sposób zaczyna się książka “Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego”. Po miłych wspomnieniach z dzieciństwa czas na pracę, ale żeby ją dobrze rozpocząć warto poznać podstawowe nazewnictwa, które będą towarzyszyły Ci przez całą książkę. 

Z książki dowiesz się jakie mamy typy mąk i dlaczego one są ważne, jakie są podstawowe składniki domowego chleba i innych wypieków. W czym piec najlepiej chleb, co to jest podmłoda, jak zrobić dobrze zakwas i mnóstwo inspirujących przepisów. Największa zaletą książki są kroki przygotowywania chleba, dla osoby która w tym temacie zaczyna to będzie duże uproszczenie. Mam wrażenie, że Piotr zadbał o każdy szczegół, który w większości książkach jest pomijany. Ja sama mam zawsze problem czy pisać tak, jakby czytała to osoba, która już coś wie na temat danego przepisu, czy pisać do osoby, która zaczyna.
Apetyczne zdjęcia bochenków chleba, domowych bułek powodują, że chcesz zabrać się za pieczenie od razu. Książka wymaga cierpliwości, ponieważ jest wiele przepisów, które muszą swoje odczekać. Daję Ci gwarancję, że te czekanie jest warte efektu. 

Książka składa się z:

  • Teoria 
  • Zakwas i pieczywo na zakwasie
  • Drożdże i chleby na drożdżach
  • Bułki i płaskie chleby
  • Potrawy z chlebem i do chleba

Ilość stron: 269
Ilość przepisów: 76
Rok wydania: 2014

Zalety książki:

  • pisana prostym językiem
  • mnóstwo zdjęć jak wykonać przepis krok po kroku
  • wiele ciekawostek
  • różnorodność w przepisach
  • podstawowa informacja na temat typów mąk
  • przepisy na chleb, ale również do chleba
  • przepisy na pieczywo bezglutenowe 

Moje ulubione przepisy:

  • zakwas – zrobiłam pierwszy raz i wyszedł idealny
  • bułki poznańskie z przedziałkiem 
  • bajgle

     

    Ciężko mi wybrać takie ulubione ulubione, ponieważ uważam, że każdy przepis jest godny przetestowania. 
    Osobiście bardzo często wracam do książki, bo dla mnie jest taką podstawą. Mimo, że wiedza, którą przekazuję Piotr była mi w większości znana, to utrwalam sobie za każdym razem coś jeszcze i jeszcze..

 

Jaką Ty polecasz książkę?