fbpx

Sałatka grecka – warzywa połączone z aromatycznymi ziołami i słonym serem feta. Kolory tej sałątki sprawiają, że każdy na niej zawiesi oko. Prosta i szybka do wykonania. W Polsce zauważam, że warzywa do tej sałatki kroimy drobno w kosteczkę, a w Grecji robią się ją z dużymi kawałkami warzyw i plastrem sera fety. Kiedy będąc w Grecji dostałam sałatkę, byłam zdziwiona, że pomidory były pokrojone tylko na ćwiartki, kawałki ogródków były takie duże, że nie wiedziałam, czy Ja je mam jeszcze pokroić czy tak kucharz coś poknocił…a ser feta był na cały mój talerz w jednym kawałku. Zamawiąc po paru dniach sałatkę, dostałam ją w takim samym wydaniu. I wtedy wiedziałam, że to jest po prostu grecki sposób podawania sałatki greckiej. 

SKŁADNIKI:

▪ 1 mała sałata lodowa 

▪ 1 pomidor średni lub 5 koktajlowych 

▪ 1 ogórek zielony średni

▪ 1 czerwona mała cebula

▪ 1 op. ser feta plaster

▪ 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich 

▪ 3 łyżki oliwy z oliwek

▪ szczypta soli 

 

  1. Warzywa umyj.
  2. Sałatkę lodową pokrój. 
  3. Pomidora pokrój na ćwiartki – koktajlowe przekrój na pół
  4. Ogórka przekrój na pół wzdłuż , następnie pokrój na plastry o grubości 0,5 cm – powinny wyjść Ci szerokie ćwiartki.
  5. Cebulę pokrój w piórka. 
  6. Pokrojone warzywa wyłóż na głęboki talerz. Ja używam formę do tarty. 
  7. Posól. Ser feta* połóż na sałatkę, posyp ziołami i polej oliwą z oliwek. 

 

* Ser feta możesz pokroić w kostkę i pomieszać z warzywami.
W Grecji sałatka grecka zostaje podana w taki sposób jak w przepisie.
Grecy nie kroją warzyw na mniejsze kawałki tak jak u nas w kosteczkę. 

Do sałatki dodaj czarne oliwki, jak lubisz.
Ja za nimi nie przepadam, więc je pomijam.

 

W Grecji używają czarnych oliwek z pestkami.