Truskawki to taki owoc, który sprawia, że na sam jego widok buzia się śmieje. Uwielbiam je za smak, kolor i możliwości, które daje w kuchni. Przedstawiam Ci lekkie, puszyste ciasto – bardzo proste. W przepisie podałam 0,5 szkl ksylitolu, jeżeli preferujesz słodsze desery to śmiało dodaj go więcej.
SKŁADNIKI:
▪ 4 jajka
▪ 0,5 szkl ksylitolu
▪ 1 szklanka mleko roślinne
▪ 1 szklanka oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
▪ 15 łyżek mąki pszennej
▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 0,5 kg truskawek
1.Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Truskawki umyj, usuń szypułk, przekrój na pół.
2.Wlej olej, następnie mleko – cały czas miksując
3.Zmniejsz mikser na najmniejsze obroty, dodawaj mąkę + proszek do pieczenia.
4. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, wylej ciasto.
5. Na wylane ciasto wyłóż truskawki.
6. Piec 180 stopni / ok 40 min ( do suchego patyczka )
Owoce możesz zamienić na inne.
Zamiast mleka możesz dodać kefiru, maślanki, mleka krowiego.



