fbpx

Truskawki to taki owoc, który sprawia, że na sam jego widok buzia się śmieje. Uwielbiam je za smak, kolor i możliwości, które daje w kuchni. Przedstawiam Ci lekkie, puszyste ciasto – bardzo proste. W przepisie podałam 0,5 szkl ksylitolu, jeżeli preferujesz słodsze desery to śmiało dodaj go więcej. 

 

SKŁADNIKI:

4 jajka
0,5 szkl ksylitolu
1 szklanka mleko roślinne
1 szklanka oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
15 łyżek  mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
▪ 0,5 kg truskawek

1.Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą masę. Truskawki umyj, usuń szypułk, przekrój na pół.
2.Wlej olej, następnie mleko – cały czas miksując
3.Zmniejsz mikser na najmniejsze obroty, dodawaj mąkę + proszek do pieczenia.
4. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, wylej ciasto.
5. Na wylane ciasto wyłóż truskawki.
6. Piec 180 stopni / ok 40 min ( do suchego patyczka )

Owoce możesz zamienić na inne.

Zamiast mleka możesz dodać kefiru, maślanki, mleka krowiego.

CZAS : 30 min - 40 min

180 stopni

Tortownica 26 cm