fbpx

 

Chleb pszenny z garnka. Ten przepis chodził za mną już od dawna, bardzo często był mi polecany, kiedy wspomniałam o chlebie z ziarnami. Wychodziłam z założenia, że muszę mieć specjalny garnek,  wtedy dopiero mi przepis wyjdzie… Czas mijał. Przepis gdzieś mi się co jakiś czas pokazywał, garnka jak nie było tak nie ma. I wtedy gdzieś mi się pokazało, że chleb z garnka mogę zrobić w naczyniu żaroodpornym! Co to była za ulga. Jak się później jeszcze okazało, nie trzeba naczynia w ogóle smarować masłem, ani podsypywać mąką. A kiedy wyczytałam, że wszystkie składniki wrzucam do robota kuchennego, później chwilę wyrabiasz .. to pomyślałam sobie, nie no, bajka! A Ja czekałam tylko na “specjalny” garnek. 

Uważaj! Po zakochasz się od pierwszej piętki. Mi ten chleb przypomniał moje dzieciństwo, kiedy rodzice przynosili do domu ciepły chleb i z siostrami biłyśmy się kto dostanie piętkę, były nas trzy, a piętki dwie. 

Chleb jest pyszny!

 SKŁADNIKI:

▪ 750 g mąki pszennej typ 650 lub 750  

▪ 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

▪ 1 łyżka oleju

▪ 2 szkl letniej wody

▪ 2 łyżeczki soli

▪ 1 łyżeczka cukru

1.Wszystkie składniki połącz ze sobą. Ja wykorzystuje do tego przepisu robot kuchenny.

2.Połączone ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę na blacie kuchennym.

3.Włącz piekarnik – 220 stopni

4.Uformuj kule i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min. Po 30 min. zrób w cieście palcem dziurę. Zostaw ponownie do wyrośnięcia na 30 min.

5. W tym samym czasie włóż do ROZGRZANEGO piekarnika naczynie żaroodporne.

6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i uformuj kulę. Możesz podsypać lekko mąką.

7. Wyciągnij ROZGRZANE naczynie żaroodporne, włóż do niego uformowane ciasto i zakryj pokrywką. BĄDŻ OSTROŻNA!

8. Piec 220 stopni – 35 min, po 35 min ściągnij pokrywę i piec 20 min.

Naczynie żaroodporne nie smaruj masłem,
ani nie podsypuj mąką. 

Dobrze upieczony chleb nie przykleja się do naczynia, dlatego ważne jest wsadzić chleb do ROZGRZANEGO naczynia. 

Opinie

„Żaneta ten chleb jest rewelacyjny”

„Bardzo polecam przepis, jest prosty. Nigdy wcześniej nie próbowałam piec, ale oglądając inne osoby, które zainspirowała Żaneta spróbowałam i Ja – od dziś chleb piekę sama”

” Żaneta to mój pierwszy chleb! jest przepyszny. Skórka najlepsza”

” Jaki on prosty! Wrzucaasz wszystko do garnka, wyrabiasz, formujesz i pieczesz. Nie wierzyłam, że może być taki prosty przepis. Bardzo polecam”

CZAS : 35 min. z pokrywką poźniej 20 min. bez pokrywki

220 stopni - góra i dół

Naczynie żaroodporne

PYTANIA

Czy może być inny typ mąki?
– Tak, może być. Dziewczyny informowały mnie, że spokojnie chleb wyjdzie na mące 450 oraz np. połowa pszennej i połowa żytniej.


Czy musze mieć naczynie żaroodporbne?
– Nie, jeżeli posiadasz garnek żeliwny możesz go również wykorzystać.
Ważne jest nagrzanie DOBRZE naczynia przed włożeniem chleba oraz aby naczynie miało pokrywkę

Jak przechowujesz chleb?
– Ja zostawiam wystygnięty chleb w naczyniu żaroodporbnym, zamykając go szczelnie.

Czy mogę użyć suchych drożdży?
– Tak, możesz – 7g

Czy jak nie mam pokrywki na naczynie, to mogę wykorzystać folię spożywczą?
– Nie, ważne w tym przepisie jest, aby naczynie było szczelnie zamknięte to raz, a dwa chleb tak rośnie, że na pewno folię podniesie.

Czy chleb musi się tak długo piec?
– Nie, pamiętaj każdy piekarnik jest inny. U mnie 35 min + 20 min się sprawdza, wiem że są piekarniki gdzie 20 min to za dużo.

Czy naczynie musi się nagrzewać aż godzinę?
Nie nie musi. Ja zapominałam o włożeniu naczynia przed pieczeniem chleba, dlatego teraz to robię od razu jak mi się piekarnik zagrzeje. Jeżeli zasz swój piekarnik i wiesz, że szybko się nagrzewa, spokojnie zrób to w swoim wyznaczonym czasie.