fbpx

Bułki pszenne to znakomita alternatywa, kiedy zabraknie w Twoim domu pieczywa, a akurat masz drożdże i mąkę w domu. Nie wiem jak Ty, ale u mnie drożdże, mąką, jajka, olej to taka podstawa, którą zawsze staram się mieć. Wiele przepisów już przetestowałam na bułki, prędzej czy później pojawią się tutaj na blogu, bo jest wiele sposób do ich przygotowania.
Przepis, który dzisiaj Ci przedstawiam to wersja NA SZYBKO. Wrzucasz wszystko do miski, wyrabiasz, formujesz, posypujesz i pieczesz. Prostszego przepisu nie da się wymyślić, dlatego jestem pewna, że będzie Twoim ulubionym. Najlepiej smakują na ciepło. Z podanych składników wyjdzie 8 średnich bułeczek. 

SKŁADNIKI:

▪ 0,5 kg mąki pszennej typ. 650
▪ 30 g świeżych drożdży
▪ 250 ml letniej wody
▪ 50 ml  oleju rzepakowego
▪ 1 łyżeczka soli
▪ ulubione ziarna: sezam, mak, siemię lniane, czarny sezam 

  1. Wszystkie składniki ze sobą połącz (drożdże rozkrusz)
    2. Wyrób ciasto na jednolitą masę, uformuj kulę, oprósz ją delikatnie mąką.
    3. Miskę posyp mąką i wsadź do niej kulę drożdżowego ciasta. Przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na ok 30 min.
    4. Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat, podziel na 8 równych części.
    5. Każdą część uformuj na bułkę, wyłóż na posypaną mąką blachę. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 20 min.
    6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
    7. Każdą bułkę posmaruj mlekiem lub jajkiem, posyp ulubionymi ziarnami, np. sezamem.
    8. Piec bułki w 200  stopniach – ok 20 min. 

 

CZAS : 20 min - 30 min

200 stopni

Duża blacha