fbpx

Chałka domowa drożdżowa to idealny przepis na pyszne śniadanie. Zapach unoszący się w domu budzi zaspanych domowników, którzy bez zbędnego poganiania wstają i przygotowują się do śniadania, więc kiedy nie wiesz jak wyciągnąć swoje dzieci z łóżka, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chałka jest idealnym przepisem na śniadanie, ale również kiedy nie zjecie jej całej i okażę się, że nie jest już za bardzo zjadliwa, wystarczy obtoczyć ją w jajku i usmażyć na patelni – wtedy też smakuje całkiem dobrze. U mnie chałkę zjadamy na słodko podając ją ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym, dżemem truskawkowym i koniecznie kakao, ale kakao takie, które wykorzystuję do ciast, nie kupujemy kakao które widzisz w reklamach, tam jest zdecydowanie za dużo cukru.

SKŁADNIKI:

▪️ 450g mąki pszennej

▪️ 15g świeżych drożdży

▪️ 3 łyżki cukru 

▪️ szczypta soli 

▪️ 100 ml wody

▪️ 100 ml mleka

▪️ 50g masła – rozpuścić

▪️ 2 jajka

 

  1. Mleko, wodę, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz drożdże ze sobą połączyć i leciutko podgrzać. Pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść i niech ostygnie.
  3. Do dużej miski wsyp pozostałe składniki , dodaj jajka i rozczyn oraz masło. Połącz wszystko ze sobą do jednolitej masy. Pozostaw do wyrośnięcia.
  4. Podziel ciasto na 3 lub 4 części. Rozwałkuj i uformuj chałkę.
  5. Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
  6. Piec w 180 stopniach – ok 40 min.

Z tej porcji wyjdzie Ci jedna solidna chałka, która spokojnie starczy na 4 osoby. 

CZAS : 40 min - 1h

180 stopni

Duża blacha