Chałka domowa drożdżowa to idealny przepis na pyszne śniadanie. Zapach unoszący się w domu budzi zaspanych domowników, którzy bez zbędnego poganiania wstają i przygotowują się do śniadania, więc kiedy nie wiesz jak wyciągnąć swoje dzieci z łóżka, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chałka jest idealnym przepisem na śniadanie, ale również kiedy nie zjecie jej całej i okażę się, że nie jest już za bardzo zjadliwa, wystarczy obtoczyć ją w jajku i usmażyć na patelni – wtedy też smakuje całkiem dobrze. U mnie chałkę zjadamy na słodko podając ją ze świeżymi owocami, jogurtem naturalnym, dżemem truskawkowym i koniecznie kakao, ale kakao takie, które wykorzystuję do ciast, nie kupujemy kakao które widzisz w reklamach, tam jest zdecydowanie za dużo cukru.
SKŁADNIKI:
▪️ 450g mąki pszennej
▪️ 15g świeżych drożdży
▪️ 3 łyżki cukru
▪️ szczypta soli
▪️ 100 ml wody
▪️ 100 ml mleka
▪️ 50g masła – rozpuścić
▪️ 2 jajka
- Mleko, wodę, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz drożdże ze sobą połączyć i leciutko podgrzać. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść i niech ostygnie.
- Do dużej miski wsyp pozostałe składniki , dodaj jajka i rozczyn oraz masło. Połącz wszystko ze sobą do jednolitej masy. Pozostaw do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 3 lub 4 części. Rozwałkuj i uformuj chałkę.
- Posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
- Piec w 180 stopniach – ok 40 min.
Z tej porcji wyjdzie Ci jedna solidna chałka, która spokojnie starczy na 4 osoby.
