fbpx

Drożdże świeże to jeden z produktów, które lubię mieć zawsze w lodówce. Uwielbiam wypieki drożdżowe, zaczynając od domowej pizzy a kończąc na drożdżowych wypiekach np. chleb z ziarnami lub bajgle.  Łapałam się na tym, że kupowałam drożdże, wykorzystywałam połowę, a druga połowa często się psuła. Wiesz planowałam np. na pt zrobić drożdżówki, a koniec końców ich nie zrobiłam, bo wyjeżdżaliśmy na weekend. Po powrocie często okazywało się, że drożdże nie nadają się już do użytku, dlatego zaczęłam je mrozić.

CZY DROŻDŻE MOŻNA MROZIĆ?

Tak, spokojnie możesz je przechowywać w zamrażarce, ale nie dłużej niż 6 miesięcy. 

JAK MROZIĆ DROŻDŻE?

Opakowanie drożdży podziel na mniejsze części. Jeżeli robisz wypieki drożdżowe to mniej więcej wiesz ile ich potrzebujesz do przepisu. Podziel drożdże krojąc je w papierku.
Następnie wyłóż drożdże np. na desce i włóż do zamrażalnika. 

! WAŻNE jest, aby się nie stykały ze sobą.

Po paru godzinach drożdże włóż do jednego pojemnika lub woreczka i zostaw w zamrażalce. 
 

JAK ROZMROZIĆ DROŻDŻE?

  • Wyjmij porcję drożdży z zamrażalki. 
  • Możesz je rozmrozić w lodówce – będą rozmrożone następnego dnia  lub pozostaw na blacie w kuchni.
  • Drożdże możesz również zalać odpowiednią ilością mleka (taką jak masz w przepisie) i rozpuścić. Nie zalewaj gorącym mlekiem!

WAŻNE!
Drożdże podczas rozmrażania, mogą się lekko “rozpłynąć”, czyli mogą nie mieć stałej konsystencji tak jak przed rozmrożeniem. 

 

 

Nie rozmrażaj drożdzy w mikrofalówce.

Nie zamrażaj ich ponownie!