Zapach ziół unoszących się po całym domu, sprawia, że wszyscy domownicy pytają ” co to dobrego pieczesz?” i nawet nie przeszkadza dzieciom, że unosi się również zapach czosnku, którego nie lubią. Chlebek przygotowouje się bardzo prosto, ale równiez prosto się go odrywa i zjada. Jest lekki, puszysty. Pasuje do smacznych sałatek, grilla, czy jako dodatek do obiadu. U mnie bywa, że po prostu go piękę, postawię na stół i jest zjadany bez niczego. Taką ma magię.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 40 ml oleju roślinnego
- 280 ml letniej wody
MASŁO:
- 130-150 g miękkiego masła
- pół pęczka świeżej pietruszki
- pół pęczka koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
1.Suche składniki połącz z mokrymi, dodaj pokruszone drożdże. Wyrób na jednolitą masę, pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
2.W międzyczasie przygotuj masło ziołowe. Świeżą pietruszkę i koperek poszatkuj, czosnek przepuść przez praskę, dodaj wszystko do miękkiego masła i połącz.
3. Wyrośnięcie ciasto, rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość max 1 cm.
4. Posmaruj ciasto masłem, następnie wytnij paski o szerokości 3-5 cm.
5. Przygotuj blaszkę, najlepiej taką która nie ma boków odpinanych – masło się rozpuści i wypłynie. Wyłóż blaszkę papierem.
6. Każdy pasek zwiń w harmonijkę i układaj na blaszce, jeden koło drugiego.
7.Piec 180 stopni / ok 30 min – do zarumienienia.









! Uważaj na masło podczas pieczenia, lubi wypływać po za blachę i wtedy cały piekarnik jest brudny !
Zmieniaj zioła: na bazylię, tymianek itp. możesz użyć suche, ale świeże mają większy aromat.
CZAS : 30 min - 1h
180 stopni
Tortownica 26 cm

