fbpx

Co roku dbam o to, aby zamrozić śliwki na zimę.  Jest to owoc, po który sięgam rzadko, ale lubię zjeść coś innego niż ciasto z kremem.  Na jesień skrupulatnie dryluję śliwki i mrożę, aby mieć je do ciasta lub do domowego kompotu.  Śliwka jest o tyle wdzięczna, że po rozmrożeniu nie wiele się zmienia. Wygląda dobrze i smakuje tak samo jak przed zamrożeniem.  Dzisiaj zostawiam Ci przepis na bardzo proste bułeczki drożdżowe właśnie ze śliwką, możesz je zrobić również innymi owocami. 

SKŁADNIKI:

  • 300-320 g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • śliwki
  • jajko do posmarowania
  • kruszonka 

1.Wszystkie składniki  połącz ze sobą (oprócz tych dodatkowych). Możesz ciasto pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 30 min, ale nie jest to konieczne.
2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt, podziel ciasto na pół, wyłóż śliwki na oba ciasta, bliżej jednej krawędzi. Drugą krawędzią ciasta przykryj śliwki i potnij między śliwkami.
3. Ułóż na blachę, posmaruj jajkiem, posyp kruszonką.
4. Piec 180 stopni – do zarumienienia. 

CZAS : 20 - 30 min

180 stopni

Blacha