fbpx

Zielone ciasto szpinakowe zawsze robi furorę. Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze bardzo dobrze smakuje. Dzisiaj u mnie wersja wegańska, której sama byłam ciekawa. Uwilebiam bitą śmiętanę pod każdą postacią, kocham ją miłością wielką i nie wyobrażałam sobie, że mogłabym znaleźć zamiennik na jej miejsce.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru z ksylitolu 
  • 1  łyżeczka sody
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego np. sojowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • starta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy 
  • 200 g świeżego szpinaku

KREM:

  • 2 szt. mleczka kokosowego – tylko gęsta warstwa
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu
  • sok z cytryny 
  • granat do dekoracji

1. Suche składniki przygotuj w misce.
2. Szpinak połącz z mlekiem i zrób koktajl w kielichu koktajlowym.
3. Zrobiony koktajl wlej do miski z suchymi składnikami, dodaj olej. Zmiksuj na jednolitą masę.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.

Piec 180° / 1h

5.Ciasto wystudź. Przekrój na 3 części : Spód, środek, góra
6.Górę pokrusz na mniejsze kawałeczki.
7.KREM: Stałą część mleczka kokosowego przełóż do miski, dodaj cukier puder, sok z cytrusów.
8. Zmiksuj na jednolitą masę. Masę włóż do lodówki, wtedy stężeje.
9. Spód ciasta posmaruj masą, przykryj środkowym blatem, następnie znowu posmaruj kremem i posyp pokruszoną wcześniej górą.
10. Udekoruj ziarnami granatu

 

Uważaj na różne mleczka kokosowe.
Wiele z nich ma różną ilość części stałej. 

Po ubiciu mleczko będzie rzadkie, schowane na parę minut w lodówce zmieni swoją konsystencję na gęstszą. 

CZAS : 40 min - 1h

180 stopni

Tortownica 26 cm