fbpx

Domowa pizza to jedna z naszych ulubionych potraw, które robimy całą rodziną. Najpierw wyrabiamy ciasto, potem każdy ma za zadanie przygotować swoje ulubione składniki, bawiąc się smakami. Nigdy nie zdarzyło się tak, że zrobiliśmy jedną i pasowała każdemu. Czasem zastanawiam się, dlaczego tak jest że każdy,
ale dosłownie każdy z nas ma inne kubki smakowe, jak np. dzieci mają moje i prezesa geny. Ja uwielbiam pizze z pieczarkami, rukolą, duży prezes lubi ją na ostro – najlepiej z jakaś ostrą peperoni, dama najlepiej jakby był na niej tylko sam sos, a mały prezes sos + żółty ser – choć ostatnio poprosił o dodatki, więc bywa u nas mocno kreatywnie. 

 Zostawiam Ci przepis na ciasto, które ZAWSZE wychodzi jak masz dobre drożdże. Nie bawię się w czekanie na to, czy odpowiednio wyrośnie, bo zawsze wołają nas burczące brzuchy. Mieszam składniki, wyrabiam, wałkuje, nakładam sos i ulubione dodatki, piekę i gotowe. 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki

1 szklanka wody

3 łyżki oliwy z oliwek / oleju 

pół kostki drożdży ( 50 g )

1,5 łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru

opcjonalnie : czosnek świeży lub granulowany, zioła

1. Wszystkie składniki ze sobą połącz, jeżeli masz ochotę zostaw ciasto do wyrośnięcia, u nas nigdy na to nie ma czasu.
2.Z podanych składników wychodzą Nam dwie duże blachy pizzy na cienkim spodzie, bo takie lubimy 3.Rozwałkuj, wyłóż na blachę, posmaruj sosem pomidorowym, dodaj ulubione składniki i się zajadaj :]

 

Z podanych składników, wychodzą mi dwie duże blachy, ale ciasto jest cienkie, bo takie lubimy.

Jak zostanie Ci ciasto, możesz je zamrozić. 

CZAS : 20 min

220 stopni

Duża blacha