fbpx

Sernik z białą czekoladą i kajmakiem – ciasto wilgotne, delikatne i pyszne. Duży prezes twierdzi, że dałby więcej białej czekolady. Ja uważam, że nic dodawać nie trzeba.  Sernik nie jest suchy, ale pamiętaj umieścić blaszkę z wodą na dole piekarnika!

SKŁADNIKI:

  • 250 g ciastek  pełnoziarnistych lub owsianych,
  • 100g masła, roztopionego,
  • 700 g twarogu ( może być z wiaderka ),
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru, 
  • 125 ml śmietany kremówki 36%,
  • 225 g białej czekolady,
  • 1 laska wanilii, 
  • kajmak, 
  • 2 łyżki masła,
  • orzeszki ziemne do posypania,

 

  1. Masło rozpuścić, ciastka rozkrusz i połącz z masłem. Wyłóż na blachę.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. 
  3. Pozostałe składniki ( bez kajmaku i masła) zmiksować na jednolitą masę.
    Nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. 
  4. Masę wylej na kruchy spód i piec w temp. 160ºC  przez ok 1,5h.
    Na dół piekarnika zostaw blachę z woda, aby wytworzyć parę wodną,
    która spowoduje, że sernik będzie wilgotny.
  5. Masło i masę kajmakową zmiksuj i wyłóż na wystudzone ciasto. Udekoruj pokrojonymi orzeszkami. 

Piec do suchego patyczka. 
Zawsze staram się podkreślać, że dużo zależy od Twojego piekarnika.