SKŁADNIKI:
- 150 g orzechów arachidowych niesolonych
- szczypta soli morskiej
- 30-50 g masła – opcjonalnie
1. Orzechy podpraż na patelni – nie jest to czynność koniecznia, natomiast napewno ma wpływ na smak.
2. Ostudź. Przygotuj blender z ostrzem w kształcie litery S lub inny przyrząd który poradzi sobie z orzechami. Porcjami blenduj orzechy – od czasu do czasu wyłącz blender, daj mu odpocząć.
3. Do masła orzechowego dodaj masło, jeżeli uważasz że w będzie dla Ciebie za suche.
=================
BLENDER – u nas poszły już 2 blendery. Aktualnie mamy z Lidla, który się sprawdza. Średnio raz na tydzień robimy nim masło orzechowe.
Zamiast masła możesz wykorzystać np. olej kokosowy lub inny tłusty zamiennik.
Dodając tłuszcz masło orzechowe staję się bardziej rzadsze i nie jest „suche”



