fbpx
Masło orzechowe – jest u mnie robione systematycznie i to nie przeze mnie, a przez prezesów! 😮 Tak, to ich działka.
Ja sama nie przepadam za masłem orzechowym, ale wykorzystuję je bardzo często do ciasta.
 
Największymi pożeraczami masła orzechowego są oczywiście Amerykanie, natomiast rekord „największego zjadacza” należy do hindusa niejakiego Dinesh Shivnath Upadhaya który, w ciągu zaledwie 60 sekund pochłonął dokładnie 296,6 g masła 😮

SKŁADNIKI:

  • 150 g orzechów arachidowych niesolonych
  • szczypta soli morskiej
  • 30-50 g masła – opcjonalnie

1. Orzechy podpraż na patelni – nie jest to czynność koniecznia, natomiast napewno ma wpływ na smak.
2. Ostudź. Przygotuj blender z ostrzem w kształcie litery S lub inny przyrząd który poradzi sobie z orzechami. Porcjami blenduj orzechy – od czasu do czasu wyłącz blender, daj mu odpocząć.
3. Do masła orzechowego dodaj masło, jeżeli uważasz że w będzie dla Ciebie za suche. 

=================

BLENDER – u nas poszły już 2 blendery. Aktualnie mamy z Lidla, który się sprawdza. Średnio raz na tydzień robimy nim masło orzechowe. 

 

Zamiast masła możesz wykorzystać np. olej kokosowy lub inny tłusty zamiennik. 
Dodając tłuszcz masło orzechowe staję się bardziej rzadsze i nie jest „suche”