fbpx

Bajgle – to puszyste drożdżowe bułeczki w kształcie oponki, które pochodzą z kuchni żydowskiej. Bardzo często są mylone z obwarzankami. Są delikatne, mięciutkie i bardzo pyszne. Podaję je na słodko lub słono, najlepiej smakują zrobione i zjedzone tego samego dnia – choć kiedy je zrobisz, sama stwierdzisz 

SKŁADNIKI ( na 6 sztuk )

  • 250ml mleka ( może być roślinne)
  • 15g świeżych drożdży 
  • 50 g masła 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 400g mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • Trochę oleju (do posmarowania kieliszków) 
  • Sezam jasny, mak lub czarnuszka 
  1. Rozpuść masło.
  2. Podgrzej lekko mleko, dodaj cukier i pokruszone drożdże.
  3. Mąkę, masło,  sól i rozczyn połącz ze sobą
  4. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy, odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5.  W garnku zagotuj wodę.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części. Uformuj z nich kulki, a następnie zrób dziurę w każdej kuli i uformuj bajgla.
    ( Ja do tego etapu używam wagi, każdy bajgiel miał ok 112-117 gramów. )
  7. Każdego bajgla zanurz w wodzie, którą wcześniej zagotowałaś na 30 sekund. Wyjmij i powycieraj papierem ręcznikowym.
    ( Ja bajgle dawałam na łyżkę cedzakową, która ułatwiła mi jego wyciąganie.)
  8. Bajgle wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Przygotuj 6 kieliszków i olej. Olej wlej do małej miseczki i zanurzaj w niej kieliszki, namoczone kieliszki wsadź na środek bajgla. 
  9. Roztrzepanym jajkiem posmaruj bajgle i posyp ulubionymi ziarnami: czarny sezam, biały sezam, mak, siemię lniane.
  10. Piec ok 20 – 25 min w piekarniku 200°. Studź na kratce.

 

CZAS : 20 - 25 min

200 stopni

Duża blacha

Opinie

„Zrób od razu więcej, bo 6 to za mało. Robiłam pierszy raz i napewno powróce do tego przpeisu”

„Pyszneeeeeeeeee”

” Bajgle są przepyszne. Wyglądają na bułki, które wymagają dużo pracy, ale tak nie jest”