fbpx

Krem z groszku to mój ulubiony przepis z książki ” ZACHCIANKI” Darka Kuźniaka. Dotychcasz groszek zielony mrożony wykorzystywałam tylko do zupy jarzynowej, dzięki temu przepisowi poznałam nowy smak groszku. Tutaj możesz przeczytać moja recenzję książki kucharskiej Darka.

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • ⅓ pora
  • 1 łyżka masła
  • 800 ml bulionu warzywnego 
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • garść pestek dyni
  • kilka listków rukoli
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 50 ml oliwy
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  1. Zrób bulion warzywny.
  2. Pora pokrój w kostkę i przesmaż na maślę (przez ok.1 minutę). Dodaj groszek, wymieszaj i zalej bulionem. Zupę trzymaj na ogniu, aż się zagotuje. Dopraw sola i cukrem. Całość zblenduj i przetrzyj przez sito.
  3. W międzyczasie zrób grzanki. Tosta pokrój w kostkę, posmaruj oliwą i wrzuć do rozgrzanego piekarnika na ok. 2 minuty. Wyjmij, gdy będa chrupkie. 
  4. Pestki dyni podsmaż na gorącym oleju, delikatnie mieszając, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  5. Zupę podawaj z grzankami, listkami rukoli i pestkami dyni. 

Ściągnij przepis