Krem z groszku to mój ulubiony przepis z książki ” ZACHCIANKI” Darka Kuźniaka. Dotychcasz groszek zielony mrożony wykorzystywałam tylko do zupy jarzynowej, dzięki temu przepisowi poznałam nowy smak groszku. Tutaj możesz przeczytać moja recenzję książki kucharskiej Darka.
SKŁADNIKI:
- ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- ⅓ pora
- 1 łyżka masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- garść pestek dyni
- kilka listków rukoli
- 1 kromka chleba tostowego
- 50 ml oliwy
- szczypta cukru
- szczypta soli
- Zrób bulion warzywny.
- Pora pokrój w kostkę i przesmaż na maślę (przez ok.1 minutę). Dodaj groszek, wymieszaj i zalej bulionem. Zupę trzymaj na ogniu, aż się zagotuje. Dopraw sola i cukrem. Całość zblenduj i przetrzyj przez sito.
- W międzyczasie zrób grzanki. Tosta pokrój w kostkę, posmaruj oliwą i wrzuć do rozgrzanego piekarnika na ok. 2 minuty. Wyjmij, gdy będa chrupkie.
- Pestki dyni podsmaż na gorącym oleju, delikatnie mieszając, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Zupę podawaj z grzankami, listkami rukoli i pestkami dyni.



