fbpx

Przygotowanie domowego chleba zazwyczaj wydaję się trudne. Mam wielu znajomych, którzy chcą upiec własny chleb ale mają obawy, że nie wyjdzie, że drożdże nie urosną, że wyjdzie zakalec. I Ja ich w zupełności rozumiem, bo miałam identyczne obawy. Kiedy słyszałam, że chleb opiera się na drożdżach, to na samą myśl skreślałam przepis, bo nie byłam zaprzyjaźniona z drożdżami. Dostając ten przepis, który pozostawiam poniżej, przekonywała mnie jedna zaleta: był po prostu PROSTY w swoim wykonaniu.

CHLEB Z ZIARNAMI – PROSTY I SMACZNY

▪️ 1kg mąki pszennej
▪️ 0,5 kostki drożdży ( 50g )
▪️ 5 łyżek siemia lnianego 
▪️ 5 łyżek słonecznika łuskanego
▪️ 5 łyżek pestek dyni 
▪️ 1 szkl otrębów pszennych 
▪️ 0,5 l wody gazowanej
▪️ 0,5l wody niegazowanej
▪️ 2-3 łyżeczki soli
▪️ 1,5 łyżeczki cukru

 

1. Wrzuć wszystkie składniki do miski. Drożdże pokrusz.
2. Pomieszaj. Zostaw do wyrośnięcia.
3. Przygotuj dwie keksówki, wyłóż je papierem.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, rozdziel je na dwie części,
wlewając je do keksówek, pozostaw jeszcze na chwilę
do wyrośnięcia.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Keksówki włóż do piekarnika , piec ok 1-1,5h.

 

Z doświadczenia widzę, że dużo zależy od piekarnika. Ja w swoim pod koniec pieczenia chleb wyciągam z formy i pozostawiam chwilę w piekarniku, aby zarumienił się od spodu. 

Wodę gazowaną możesz zmienić na wodę niegazowaną.
Dodając wody gazowane zauważam, że chleb jest bardziej puszysty.

CZAS : 1 h - 1,5 h

180 stopni

Keksówka