fbpx

Chlebek bananowy – powstaje u mnie tylko wtedy, kiedy “ wołają” mnie murzyńskie banany. Jeżeli posiadasz banany, które są już za bardzo dojrzałe i wydaje Ci się, że nadają się tylko do wyrzucenia, to zachęcam Cię do przetestowania przepisu poniżej. Jestem przekonana, że odkryjesz na nowo smak dojrzałych bananów. 

SKŁADNIKI:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 i ½ szkl. m. pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • garść orzechów włoskich i rodzynek

1. Przygotuj suche składniki i połącz ze sobą.
2. W drugiej misce rozgnieść banany widelcem, dodaj jajko i roztopione masło, a następnie suche składniki i orzechy z rodzynkami. 
3. Wszystko ze sobą dobrze wymieszaj.
4. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.

Piec w temp. 180 stopni ok 1-1,5h  | Piekarnik góra – dół | do suchego patyczka. 

 

 

Orzechy włoskie i rodzynki możesz zamienić na daktyle, które lubisz. 
Cukier puder możesz pominąć lub zamienić go na inny słodzik. 

CZAS : 1h - 1,5 h

180 stopni

FORMA: Keksówka

Ściągnij przepis