fbpx

Domowy krem czekoladowy powstał z potrzeby znalezienia zamiennika na nutellę, chciałam aby wersja czekoladowego szaleństwa była zdrowa i zdecydowanie z mniejszą ilością cukru. Daktyle bywały już u mnie w kuchni, ale głównie były łącznikiem ziaren, orzechów jako spód do zdrowego ciasta.

SKŁADNIKI:

  • 200g daktyli
  • 2-4 łyżeczki kakao
  • 100-150 g orzechów laskowych
  • masło – opcjonalnie.

    Daktyle zalej wrzątkiem i mocz ok 10-15 min. Orzechy laskowe upraż na patelni. Ostudzone orzechy wyłóż na ścierkę kuchenną, tak aby przykryć orzechy z góry i ocierając je o siebie. W ten sposób pozbędziesz się skóry, która jest gorzka. Oczyszczone orzechy zmiksuj na papkę, dodaj stopniowo namoczone daktyle, wodę z daktyli zostaw i dolewaj do masy, kiedy będzie za sucha. Dodaj kakao i wymieszaj.

*masło dodaj, jeżeli uznasz że konsystencja jest za gęsta lub sucha.

 

Najlepsze daktyle, które polecam to z Rossmana – BIO.
Krem przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku i dla bezpieczeństwa zostaw go w lodówce. 

3 proste składniki sprawiają, że kanapki Twojego dziecka stają się apetyczne, ale przede wszystkim zdrowe!