fbpx

Ciasto marchewkowe robiłam już kilka razy różne wersje. Niestety nigdy nie byłam zadowolona z końcowego efektu. 
Zazwyczaj wychodził zakalec, albo nie podnosiło się na tyle, aby wyglądało apetycznie. Dzisiaj zostawiam Ci przepis na ciasto marchewkowe, które jest wysokie, puszyste i bardzo dobre.
Pamiętam,  że pierwszy raz kiedy je upiekłam 0,5 blaszki zjadłam sama Ja 😉 

 

CIASTO:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 6 łyżki m. pszennej 
  • 7 łyżki m. ziemniaczanej 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru lub 0,5 szkl ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5  szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki migdałów 
  • pół łyżeczki soli

MASA – POLEWA:

  • serek twarogowy 200g
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła

Jajka ubij z cukrem na wysokich obrotach, dodawaj stopniowo olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę z cynamonem dodaj do masy, następnie połącz masę z marchewką, orzechami i migdałami. Ciasto wyłóż na wcześniej przygotowana blachę i piec w temp. 180 stopni – do suchego patyczka. Wystudzone ciasto polej masą z serka lub udekoruj lukrem.

Masło ubij, dodaj serek i miód. Wszystko ze sobą połącz, posmaruj ciasto. 

Marchewkę którą wykorzystuje w tym cieście to tzw. ” wióry” z wyciskarki.

40 min - 1h

180 stopni

Tortownica 26 cm