fbpx

Czekoladowa rozkosz, która powstała u mnie dosyć spontanicznie. Uwielbiam czekoladę, banany i bitą śmietanę, więc wymarzyłam sobie takie oto cudo. Pamiętam pierwszą inspirację z opakowania, ale masa która powstawała z tzw. „tytki” totalnie mi nie odpowiadała, dlatego przedstawiam wam wersję domową – najlepszą / zdrowszą. 

Kopiec kreta + wersja bezglutenowa

SKŁADNIKI :

▪️Ciasto :
– 3/4 margaryny
– 2 jajka
– 5 łyżek cukru
– 4 łyżki dżemu
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki kakao
– 13 łyżek mąki
– 12 łyżek mleka
– 1 łyżka sody

▪️Masa :
– 1 op śmietany 30% ( 330 ml )
– 2 op serków mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 3-4 banany

PRZYGOTOWANIE :
▪️Margarynę, jajka, cukier i dżem połącz ze sobą – miksując, a następnie dodawaj stopniowo resztę składników. 
Przygotuj blachę [ okrągła 24 cm ] margaryna + bułka tarta, wylej ciasto i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. do suchego patyczka.
▪️Ostudzone ciasto wydrąż. Zostaw 2 cm po bokach, aby masa nie wypłynęła. Połóż banany,ubij śmietanę i do ubitej śmietany dodawaj stopniowo mascarpone + cukier, wyłóż masę śmietanową formując od razu kopczyk, pokrusz wydrążone wcześniej ciasto.
Wsadź do lodówki na min. 1 h.

Wydrąż ciasto.
Zostaw 2 cm po bokach.


Wyłóż banany.
A na górę dodaj bitą śmietaną połączoną z mascarpone.


 

Posyp wydrążonym wcześniej ciastem. Schłodź ciasto w lodówce przez ok. 2h.


?WERSJA BEZGLUTENOWA :
– 7 łyżek m.kukurydzianej
– 6 łyżek m. ziemniaczanej [ zamiast 12 łyżek m.pszennej ]

MOJA RADA


– aby banany nie zczerniały, pokrop je sokiem z cytryny
– możesz zmieniać formę np. na kwadratową
– osobiście lubię kiedy ciasto postoi całą noc w lodówce.
– same ciasto bez masy możesz wykorzystać jako murzynek, wystarczy polać go tylko czekoladą.
– do masy możesz dodać pokruszoną czekoladę.