fbpx

Królowa najsłodszych deserów.
Jedyna, która błyszczy podana w każdej postaci.
Idealna, niezawodna, wspaniała.
Jestem przekonana, że kiedy spróbujesz ją pierwszy raz, pozostanie z Tobą na dłużej. Mnie urzekła prostotą i łatwością, największa trudnością dla mnie jest – nie zjedzenie jej przed podaniem gościom.

 

SKŁADNIKI:

  • 6 białek + szczypta soli
  • 280g – 300g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 

MASA:

  • 1 op śmietany 36% (330 ml)
  • 1 op serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, 
  2. Następnie dodawaj stopniowo cukier, a pod koniec ubijania dodaj mąkę i ocet. 
  3. Na dużą blachę wyłóż papier i odrysuj np. z talerza koło. Uformuj kształt, boki bezy pociągnij do góry, aby fajnie wyglądała po upieczeniu.
  4. Piec przez 5 min w temp. 180°C, po 5 minutach zmniejsz do 150 °C. Piec ok 1h. Bezę studź w otwartym piekarniku.
  5. Ubij śmietanę, połącz z mascarpone, wyłóż na wystudzoną bezę, udekoruj sezonowymi owocami.

W lecie do ubitej śmietany, dodaj rozpuszczoną w 3/4 szkl wody wystudzoną galaretkę.  
Udekoruj bezę owocami sezonowymi lub tym co lubisz. 

BEZA w piekarniku się nie piecze, ona ma się wysuszyć. 

CZAS : 1h - 1,5h

5 min - 180 stopni / 150 stopni

Duża blacha

Przepis w formie PDF