fbpx

W Japonii wykorzystywane jest do sushi, w Meksyku znajdziesz je w guacamole, a w Brazylii w napoju mlecznym z lodem. W smaku nie wyczujesz większego zaskoczenia, ponieważ awokado przejmuje smak potrawy z którą go podajesz, natomiast zaskoczy Cię swoją wartością – bogate w potas, przez co reguluje ciśnienie w krwi, jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma w sobie również witaminy C,E i A.

Przy zakupie awokado zwróć uwagę:

  1. Dojrzałe awokado jest miękkie.Miękkość sprawdzisz poprzez naciśnięcie szypułki, jeżeli szypułkę lekko wciśniesz tzn. że awokado jest dojrzałe.
  2. Jeżeli kupisz w sklepie twarde awokado, nic nie szkodzi – pozostaw je na parę dni w ciepłym miejscu, dojrzeje i nabierze smaku.
  3. W przypadku awokado hass jest one w 90% miękkie, dlatego zwróć szczególna uwagę, aby nie było już nieświeże.
     

Jak obrać awokado?

  1. Przetnij owoc wzdłuż, dookoła, w środku jest pestka, którą wyczujesz podczas krojenia.
  2. Przekręcić obie części w przeciwne strony.
  3. Wyjmij pestkę – wbij nóż w pestkę  i przekręć lub podważ delikatnie łyżką.
  4. Miąższ najlepiej wyjąć łyżką, którą wprowadzasz przy samej skórce i podważasz.